Hoe is TRE® ontstaan?

Tre® is ontstaan vanuit david berceli’s werk met getraumatiseerde bevolkingsgroepen in afrika en het midden-oosten. Hij was getuige van de traumatisering op zulke grote schaal. Daardoor kreeg hij een dieper inzicht in de trauma-cyclus en werd hij zich bewust van de dringende nood aan een effectieve behandelmethode.
Zoals hij vertelt in zijn boek “ The Revolutionary Trauma Release Process” was het in Libanon, toen hij samen met zijn collega’s ineengedoken zat tegen een muur in een gebouw, gebombardeerd door mortiergranaten. Daar merkte David Berceli iets op, wat hem in staat stelde zijn TRE®-methode te ontwikkelen. Als reactie op de schok van een explosie, nam iedereen dezelfde foetus-houding aan. Hij realiseerde zich dat deze spierbeweging een universele instinctieve reactie op gevaar is, om zo de vitale delen van een lichaam te beschermen.

In tegenstelling tot de volwassenen trilden de kinderen over heel hun lichaam, tijdens en na de bombardementen. Volwassenen hielden hun eigen trillen vaak tegen, om te voorkomen dat kinderen bang werden.
Berceli realiseerde zich dat dieren na een trauma vaak trillen, waardoor ze sneller hun evenwicht terug vinden (homeostase). Het werd hem duidelijk dat mensen, zoals dieren, beschikken over de mogelijkheid om al trillend stress van een trauma uit het lichaam los te laten.

Zijn kennis vanuit lichaams-therapieën deed hem beseffen dat een herhaalde activering van spieren, gebruikt tijdens een traumatische ervaring, spanning in deze spieren kan oproepen en in het bijzonder bij een specifieke spier namelijk: de psoas.
Deze spier bevindt zich in de buik, verbindt de rug met het bekken en de benen en trekt samen bij traumatische ervaringen. Hij concludeerde dat het los laten van deze diepe spanningen ontstaan tijdens een traumatische ervaring, maar ook bij chronische stress, tal van gunstige gevolgen kon hebben. Zo ontwikkelde hij een serie van oefeningen, als basis voor zijn methode.
Vandaag organiseren 35 landen TRE®-opleidingen, David Berceli ’s boeken over TRE® zijn reeds in 15 talen vertaald en onderzoeken valideren de voordelen van deze methode.
De vereniging “TRE® for all” helpt mee bij humanitaire acties op verschillende plaatsen in de wereld.

Meer weten over de onderzoeken
Meer weten over “TRE® for all”