Hoe werkt TRE®?

Tre® is ontstaan vanuit david berceli’s werk met getraumatiseerde bevolkingsgroepen in afrika en het midden-oosten. Hij was getuige van de traumatisering op zulke grote schaal. Daardoor kreeg hij een dieper inzicht in de trauma-cyclus en werd hij zich bewust van de dringende nood aan een effectieve behandelmethode.

Het beschermmechanisme in ons organisme helpt ons te overleven.

Zoals hij vertelt in zijn boek “ The Revolutionary Trauma Release Process” was het in Libanon, toen hij samen met zijn collega’s ineengedoken zat tegen een muur in een gebouw, gebombardeerd door mortiergranaten. Daar merkte David Berceli iets op, wat hem in staat stelde zijn TRE®-methode te ontwikkelen.

Als reactie op de schok van een explosie, nam iedereen dezelfde foetus-houding aan. Hij realiseerde zich dat deze spierbeweging een universele instinctieve reactie op gevaar is, om zo de vitale delen van een lichaam te beschermen.

De rol van een belangrijke spier…

Hij ging zoeken naar een ‘biologische’ verklaring, goed beseffende dat in zo’n momenten het hoofd het zelf niet meer voor het zeggen heeft. Dat het lichaam zelf zo’n beslissingen neemt en samenkrimpt.

De psoas-spier heeft hier een belangrijk aandeel in. Deze spier bevindt zich in de buik, verbindt de rug met het bekken en de benen en trekt samen bij traumatische ervaringen.

De psoas en de Iliacus werken samen om je te beschermen. Samen met andere spiergroepen maken ze je tot een bolletje, zo klein mogelijk om je zo goed mogelijk te beschermen.

En herstel nadien…

Na het gevaar merkte hij dat kinderen zich sneller leken te ‘herstellen’. Ondanks het feit dat ze ook zo’n nare dingen hadden meegemaakt merkte hij op dat ze heel snel weer speelden, met elkaar lachend en stoeiend omgingen, plezier maakten… en konden slapen.

Wat maakte dat zij zich zo snel herstelden?

Een tweede observatie bracht meer inzicht. Want in tegenstelling tot de volwassenen zag hij de kinderen bibberen, over heel hun lichaam, tijdens en na de bombardementen. Berceli realiseerde zich dat dieren na een trauma ook vaak trillen, waardoor ze sneller hun evenwicht terug vinden (homeostase).

Het werd hem duidelijk dat mensen, zoals dieren, beschikken over de mogelijkheid om al de stress uit het lichaam los te laten.

Volwassenen hielden hun eigen release vaak tegen, om te voorkomen dat kinderen bang werden. Of omdat ze niet flauw of zwak willen overkomen. Hij concludeerde echter dat het leren loslaten van deze diepe spanningen, ontstaan tijdens een traumatische ervaring, maar ook bij chronische stress, tal van gunstige gevolgen kon hebben.

Evolutie van TRE® , een bijzondere ontwikkeling…

Experts voegen toe en inspireren

Vanuit die experimenten en die ervaring zijn nadien i.s.m. Berceli, diverse experts en deskundigen, aan de slag gegaan om TRE® te verruimen en te verdiepen. Want algauw ontdekte men dat een lichaam veel meer doet dan de zichtbare ’trilreflex’. Er zit een heel systeem achter. En de polyvagal theory van Porges biedt een bruikbaar kader van waaruit we met TRE® werken.

Basisprincipe is dat een ‘gezond’ lichaam pulseert.

Door stress of trauma is de pulsering in diverse lichaamsdelen minder tot niet meer aanwezig. Er zijn vele sensaties merkbaar waarmee een lichaam zich herstelt en er terug sprake is van een pulsering. Ook vanuit fascia is het interessant om zien hoe een lichaam zich kan stretchen en bewegen om terug ‘vrijheid’ te krijgen. Dit zelf-herstellend vermogen uitnodigen is de instap waarmee je kunt werken om de stress te los te laten.

… meer dan trillen

De eigenheid van deze lichaamssignalen leren kennen en leren ondersteunen is een vak apart ! Want rechtstreeks werken met een zenuwstelsel van ‘een ander’ vraagt een hele nieuwe kennis, anders dan gesprekken of andere lichaamsgerichte begeleidingen.

Professionele ondersteuning in ons land

Deze voortdurende evolutie en uitwisseling maakt dat TRE® uitgroeit tot een heel unieke lichaamseigen methode en er een opleiding tot TRE®-provider is gekomen. In deze opleiding ontwikkel je de skills om cliënten te ondersteunen in hun autonoom herstelproces (empoweren) alsook om TRE® op een trauma-sensitieve manier te kunnen aanbieden.

Doseren, op maat van jou…

Want inderdaad het doseren is superbelangrijk. Het herstel van een connectie tussen een hoofd en een lichaam is niet evident. Als bepaalde sensaties in het verleden voelbaar waren in een context van angst, gevaar of onmacht en deze sensaties worden nu terug opgeroepen, dan is de kans groot dat het verleden eveneens terug wakker wordt.

Een trauma-sensitieve aanpak

Gelukkig biedt de opleiding vele antwoorden en zo worden de TRE®-providers steeds meer onderlegd in het bieden van ondersteuning.

Samen met TRE®-providers voor betere resultaten

Wil je je persoonlijk herstelproces leren kennen, dan kan je daarvoor bij een daarvoor opgeleide TRE®- provider terecht. Zij begeleiden jou, in een aantal sessies, hoe deze techniek voor jou werkt, welke aanpassingen jij kunt doen en hoe je jezelf kunt motiveren om het regelmatig te doen.

Jouw extraatje? Je doet nadien TRE® waar en wanneer je wilt.

Internationale groei

Vandaag organiseren 45 landen TRE®-opleidingen, David Berceli ’s boeken over TRE® zijn reeds in 15 talen vertaald en onderzoeken valideren de voordelen van deze methode.
De vereniging “TRE® for all” helpt mee bij humanitaire acties op verschillende plaatsen in de wereld.