Methode

Natuur aan het werk

TRE® maakt gebruikt van het ingebouwd vermogen van het menselijk lichaam, om de impact van een trauma te verminderen en zich te ontdoen van stress en zo zijn evenwicht terug te vinden: ontladen door te trillen. Deze trillingen worden ‘neurogene trillingen’ genoemd. Deze methode kan volledig zelfstandig worden toegepast.

Ze bestaat uit een serie van 7 eenvoudige rekoefeningen die aanpasbaar zijn aan iedereen zijn conditie. Ze activeert de natuurlijke reactie van het lichaam en zorgt voor een gevoel van rust en veiligheid.

TRE® is geen verbale therapie. Mensen voelen zich lichter, zonder dat ze hoeven te vertellen wat ze hebben meegemaakt of hun onaangename gevoelens of herinneringen moeten herbeleven.

Op een natuurlijke manier kunnen we ons bevrijden van dagelijkse stress, diep verankerde fysieke spanning en spanning voorvloeiend uit traumatische ervaringen, zoals natuurrampen, huiselijk geweld, …

Zo helpt TRE® ons om de moeilijkheden van het leven makkelijker aan te kunnen. Als kers op de taart: ons lichaam doet al het werk !

Oefeningen en trillingen

  • De trillingen worden uitgelokt door eenvoudige spier-rekoefeningen
  • Zoals dieren, hebben wij het vermogen om stress los te laten door te trillen.
  • Deze trillingen zijn eigen aan het menselijk wezen. Het is een natuurlijke reactie.
  • Individueel of in groep mogelijk

 

Hoe werkt het?

De neurogene trillingen zijn een manier van het lichaam om overtollige spierspanning los te laten.  Zoals bij de zoogdieren (video) is dit een herstel-reactie van het lichaam die het zenuwstelstel rust en evenwicht brengt (homeostase). Zich trillend ontdoen van stress en spanning, is een van de meest primitieve reacties van de mens, omdat ze ontstaan in ons autonoom zenuwstelsel (ons reptielenbrein).  Dieren hebben deze reflex bewaard.  In tegenstelling tot de mens die omwille van culturele en maatschappelijke redenen deze reflex onderdrukt.

De TRE®-oefeningen zijn speciaal ontworpen om op een bewuste manier dit aangeboren mechanisme uit te lokken. Het bijzondere aan TRE® ligt in het feit dat het trillen vertrekt vanuit het centrum van ons lichaam, de psoas-spier.

Deze spier bevindt zich in de buik en verbindt de rug met het bekken en de benen. Het zijn rustige trillingen, die zich langzaam maar zeker verspreiden over het hele lichaam, langs de wervelkolom waardoor de diepe chronische spanningen van het heiligbeen tot de schedel op een natuurlijke manier kunnen oplossen. Wanneer de spanning in een deel van het lichaam is weggevloeid, dan registreren de hersenen een vermindering van stresssignalen en vermindert de productie van stresshormonen.

Sessie per sessie, laten de trillingen geleidelijk spier-spanningspatronen los, die we gedurende ons leven in ons lichaam hebben opgeslagen . De trillingen kunnen per sessie erg verschillend zijn, maar worden meestal als aangenaam en rustgevend ervaren.  Ze kunnen een gevoel van moeheid oproepen zoals na een fysieke training of  juist een energieboost geven.

Na een TRE®-sessie ervaren mensen vaak rust en welzijn. Na een paar sessies, van zodra de aangeleerde techniek is eigen gemaakt, dan kunnen de oefeningen op een versnelde manier worden uitgevoerd.

Op termijn, afhankelijk van de persoon kunnen de trillingen zelfs spontaan opgeroepen worden, in rustpositie, zonder de voorbereidende oefeningen, om op die manier de verzamelde stress opgebouwd doorheen de dag, te ontladen.