“TRE®, ook geschikt voor mannen?”

Zeker ! Want ook vandaag worden ze nog vaak onder druk gezet om stoer, sterk en onkwetsbaar te zijn.

Dit kan leiden tot een langdurig hoog stressniveau met zichtbare impact zoals slapeloosheid, angsten, fysieke, emotionele en relationele problemen.

Daarom is het belangrijk om op een sensitieve manier, de ingebouwde mechanismen van ons lichaam te gebruiken om stress en spanning af te voeren. Een goede manier om stress te verminderen en spanning te verlichten, is door middel van Tension and Trauma Release Exercises (TRE®).

Met minder spektakel, des te diepgaander

Bij het uitvoeren van TRE® is het belangrijk om dit op een rustige, gevoelige en niet-agressieve manier te doen. En liefst zonder ‘catharsis’. Voor mannen die vaak in stressvolle situaties verkeren is het belangrijk om hun lichaam de kans te geven om te herstellen.

Het doel van TRE® is om het lichaam te ontlasten, niet om het nog meer te belasten.

Het holisme van een ‘pure’ TRE® is zo effectief

Deze eigenheid van TRE® maakt, dat we absoluut geen voorstander zijn, van het combineren van TRE® met extra ‘opladende’ of ‘releasende’ ademhalingsoefeningen, BRTT, ijsbaden, vuurlopen, de Wim Hoff-methode of Bio-energetica, ed.

We zeggen dit zonder enig waardeoordeel over deze programma’s.

Je innerlijke storm stillen

Heel begrijpelijk dat zo’n spannend aanbod zeer verleidelijk is. Dat overprikkelen een fijn gevoel kan geven. Koude, ijsbaden, vuurlopen, extreem sporten of het hyper-ademen brengen sensaties teweeg die de (vervelende aanwezige) eigen gewaarwordingen overdonderen. Dat is iets anders dan je innerlijke storm leren beheren, wat net wel de bedoeling is van TRE®.

En al geeft de adrenaline op dat moment zelfs een goed gevoel of ‘dat je goed bezig bent’, het helpt niet om bewust met het ‘releasen van de oude pijn’ te leren omgaan. Als daarna blijkt dat de lastige gevoelens of vervelende sensaties niet weg zijn, is het zoeken naar nieuwe of naar meer prikkels. Of ontstaat de teleurstellende gedachte dat ‘het’ niet werkt.

Leiderschap in eigen handen nemen

De eigen regie uit handen geven is een aanneembare keuze. Echter, ik inviteer je graag op een sessie met een geschoolde TRE®-provider, op jouw maat en vertrekkend vanuit jouw lichaamssignalen. Voor een milde gedoseerde TRE®-aanpak. Zodat je snel leert hoe jouw lichaam op een unieke en subtiele wijze met jou spreekt en je effectief leert hoe los te laten. Hoe je de ingebouwde mechanismen van jouw lichaam kunt gebruiken om stress en spanning af te voeren

Door ‘zelf-exploratie’ krijg je zelfinzicht. Vandaar dat Hartcoherentie en EFT (tapping) een goede match zijn met TRE®. Zo groeit meesterschap in zelfbeheer. Jouw body wordt opnieuw jouw buddy, jouw teammaatje.  

Duurzaam herstel, beter in je vel

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het uitvoeren van TRE® op een rustige, herstellende manier. Het helpt mannen om zich nadien beter te concentreren, en anders te communiceren. Het verhoogt het lichaamsbewustzijn, verbetert daarnaast de slaap, vermindert onrust en pijn. Zo komen mannen ook meer verbindend in relaties te staan en ervaren ze meer zelfbeheer bij hevige emoties. Het helpt hen het hoofd koel te houden bij een soms moeilijk beslissingsproces.

Door het effectief loslaten van dieperliggende oude spanning en stress, is fundamenteel herstel mogelijk en kunnen mannen op een meer productieve manier door het leven gaan.

Nieuwe verbindingen, ook in je brein

Met TRE® leren mannen zichzelf letterlijk ‘beter aan te voelen’ en begrijpen ze het loslatend herstelmechanisme in hun lichaam.  De re-connectie met eigen innerlijke delen maakt zo de weg vrij voor de re-connectie met anderen.

Eens zo aangeleerd, wordt TRE® een veilig, snel en efficiënt tussendoormoment, waarmee men de stresslading loslaat en weer nieuwe positieve energie krijgt. En aan veerkracht wint.    

De kracht van ‘samen’…

We hebben allemaal last van stress. Weet dat TRE® ook al eens, binnen teams, samen gedaan wordt, als een vorm van debriefen. Dat geeft meteen dat fijne gevoel van ‘wij mannen samen’ en blijkt zeer efficiënt te zijn om nadien ‘opgeruimd’ naar huis te gaan.